Hoe bemest je de tuin op de juiste manier

visibility155 Bekeken comment0 Opmerking

Hoe u al uw planten correct kunt bemesten?

Een regelmatige dosis belangrijke voedingsstoffen draagt veel bij aan een betere groei. Gebruik deze bemestingstips voor het beste resultaat.

Als het gaat om het uitzoeken hoe je planten moet bemesten, kunnen de dingen snel overweldigend worden. Als je je gaat verdiepen in alle verschillende soorten meststoffen, de kwaliteit van je bodem en wat elke individuele plant nodig heeft, kan het gemakkelijker lijken om het hele proces gewoon over te slaan. Als je je planten echter niet bemest, zullen ze waarschijnlijk niet zo goed groeien of bloeien als je wilt. Naast zonlicht en water hebben alle planten bepaalde voedingsstoffen nodig om te kunnen gedijen. Als je deze voorraad niet af en toe aanvult, kunnen ze uiteindelijk gezondheidsproblemen krijgen. Dit is wat u moet weten over het bemesten van uw planten om uw tuin bloeiend te houden.


Waarom planten kunstmest nodig hebben

Net als mensen hebben planten een reeks essentiële voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. In het bijzonder moeten alle planten stikstof, fosfor en kalium bevatten, deze staan bekend als macronutriënten omdat planten deze het meest nodig hebben (er zijn ook verschillende micronutriënten die in zulke kleine hoeveelheden nodig zijn, dat je je daar meestal geen zorgen over hoeft te maken). Zonder voldoende van deze macronutriënten zul je uiteindelijk zeer trieste planten krijgen met zwakke stengels, kleinere bladeren, minder bloemen en een slechte kleur.

Het goede nieuws? U kunt de meeste tekorten aan voedingsstoffen corrigeren door wat kunstmest of organische meststoffen aan uw grond toe te voegen. De beste manieren om planten te bemesten, hangt af van of ze in uw tuin of in een pot groeien.


Bemesten van tuinplanten

Het lijkt misschien alsof uw planten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit uw tuingrond kunnen halen, maar dat is niet altijd het geval. Factoren zoals de regio waarin u zich bevindt en wat er voorheen in uw bodem groeide, kunnen van invloed zijn op de voedingsniveaus. Nieuw aangelegden tuinen, kunnen in feite beginnen met zeer arme grond met weinig organische stof, de belangrijkste natuurlijke bron van voedingsstoffen voor planten. Zelfs als je rijke grond hebt, kunnen je planten na verloop van tijd alle beschikbare voedingsstoffen opgebruiken.

Voordat u meststoffen gaat strooien, moet u de huidige voedingssituatie in uw tuin in kaart brengen. Begin met het testen van je grond, zodat je weet waar je mee werkt en wat je moet toevoegen voor gezondere planten. Als u deze stap overslaat, verspilt u mogelijk geld aan meststoffen die u niet nodig heeft, of overdrijft u het en beschadigt u uw planten. De resultaten van uw grondtest zullen u meestal precies vertellen hoeveel meststoffen met een bepaalde voedingsstof u moet verstrekken. Omdat planten elk jaar verschillende hoeveelheden verbruiken, is het een goed idee om jaarlijks een grondtest te doen.

Het toevoegen van compost, mulch en andere soorten organisch materiaal aan je grond kan helpen om deze rijker te maken, maar levert mogelijk niet snel genoeg voedingsstoffen op om alles wat je kweekt te voeden. De reden? Organisch materiaal moet eerst worden afgebroken voordat voedingsstoffen beschikbaar kunnen komen voor planten.

Als oplossing kun je deze langzaam vrijkomende voedingsstoffen aanvullen met de directer beschikbare voedingsstoffen die meststoffen bieden. Gebruik een product met een uitgebalanceerde hoeveelheid van de drie grote voedingsstoffen, aangegeven met een 15-15-15 op het etiket (die de verhoudingen stikstof-fosfor-kalium in de meststof weergeeft, vaak afgekort tot N-P-K), dat geschikt is voor de meeste planten.


Bemesting van kamerplanten en pot planten

Meststof is vooral belangrijk voor kamerplanten en andere kuipplanten, omdat deze zich beperken tot de grond in hun potten. Zodra deze voedingsstoffen verdwenen zijn, kunnen de wortels van je plant zich niet meer uitstrekken om meer te vinden. Dit is een reden waarom het belangrijk is om te beginnen met hoogwaardige potgrond, waarin vaak al meststof met langzame afgifte is gemengd om de initiële groei te ondersteunen. Als dat op is, is het belangrijk om meer toe te voegen of de plant te verpotten met een verse mix.

Als u niet zeker weet hoeveel voeding u uw potplanten moet geven, is het altijd beter om te weinig te bemesten dan om te veel te geven. Als u te veel meststoffen toevoegt, kan het voor de wortels van de plant moeilijker worden om water op te nemen. Een overdosis mest kan er ook voor zorgen dat de bladeren bruin of geel worden, precies het tegenovergestelde van wat u probeert te bereiken

Hanteer en breng de plantenvoeding altijd aan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Het is een goed idee om handschoenen te dragen bij het aanbrengen en om te voorkomen dat u kunstmest strooit als het waait, omdat dit terug in uw gezicht kan waaien. Zorg er bovendien voor dat u de meststof op een veilige plaats bewaart, buiten het bereik van huisdieren of kinderen die erin kunnen komen.


Hoe vaak planten bemesten

Je kunt dagelijks vitamines slikken, maar planten hoeven niet zo vaak te worden bemest. Hoe vaak u uw planten precies bemest, hangt af van de soorten die u kweekt en de tijd van het jaar. Sommige tuinplanten zijn zware eters (wat betekent dat ze meer voedingsstoffen nodig hebben dan andere). Dit zijn meestal soorten die snel groeien en veel bloeien, waaronder de meeste eenjarige planten, fruit, groenten, rozen en hortensia's. Deze planten waarderen het dat ze tijdens hun groeiseizoen ongeveer één keer per maand worden gevoed.

Andere planten, waaronder enkele vaste planten (zoals bijenbalsem en zonnehoed), bomen en struiken, hebben helemaal niet veel kunstmest nodig, vooral als je vóór het planten voldoende compost of ander organisch materiaal aan de grond toevoegt. Misschien wil je ze één keer in het voorjaar voeren, omdat ze hun groei beginnen op te voeren.

Veel blad- en bloeiende kamerplanten volgen ook een seizoensschema, waardoor hun groei tijdens de koudere maanden wordt vertraagd en daarom minder voedingsstoffen nodig zijn. Als ze in de lente en zomer actiever groeien, hebben ze er baat bij om ongeveer één keer per maand een beetje vloeibare mest in hun water te mengen. Als je niet iemand bent die eraan denkt om dat te doen, kies dan voor korrels met langzame afgifte. Als het gaat om cactussen en vetplanten binnenshuis, die over het algemeen helemaal niet veel mest nodig hebben, is slechts één of twee keer per jaar voldoende.

Plaats een opmerking

Let op, opmerkingen worden eerst beoordeeld voor dat ze online komen
zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December

Advies nodig?
Wij helpen je graag!