Welke meststoffen hebben mijn planten nodig?

Stikstof, fosfor en kalium zijn levensnoodzakelijke voedingsstoffen voor alles wat er groeit en bloeit in je tuin. Ook magnesium en sporenelementen zijn onmisbaar voor je planten. Wat dragen al die stoffen precies bij?Wat is de NPK-formule?

Op elke meststofverpakking vind je de samenstelling terug: de NPK-formule. Die geeft aan hoeveel stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) er in de meststof zit. Dat zijn de drie belangrijkste elementen die de gezondheid van je planten bevorderen. Alle drie hebben ze een eigen functie in de plant. Stikstof laat de plant beter groeien. Fosfor stimuleert de ontwikkeling van de wortels. Kalium verbetert de weerstand van je planten. Uit de NPK-formule leid je af welke meststof het meest geschikt is voor je plant.


Welke werking hebben meststoffen?

De werking van een meststof hangt af van welke elementen erin zitten.

• Stikstof (N) bevordert de groei van de plant, zowel van de bladeren als van de stengel. Heeft je plant te weinig stikstof, dan worden de bladeren geel en de oudste bladeren vallen te vroeg af. Ook te veel stikstof is nadelig: je planten groeien onregelmatig en worden gevoeliger voor ziektes.

• Fosfor (P) stimuleert de ontwikkeling van de wortels. Daardoor neemt de plant water en voedingsstoffen beter op.

• Kalium (K) geeft je plant stevige cellen die het water beter vasthouden. Daardoor verhoogt de weerstand van de plant tegen droogte, vorst en schimmelziektes.

• Magnesium (Mg) is het centrale element voor de fotosynthese en de vorming van bladgroenkorrels. Het zet zonlicht om in energie en stelt de plant in staat bladeren te ontwikkelen. Een gebrek aan magnesium herken je eerst aan de oudste bladeren die geel worden tussen de nerven.

• Sporenelementen zijn onmisbare stoffen zoals ijzer, zwavel, boor, mangaan en zink.Wat is het voordeel van organische meststoffen?

Organische meststoffen zijn gemaakt van plantaardige en dierlijke grondstoffen. Het grote voordeel is dat het bodemleven – bacteriën en minuscule beestjes – die organische stoffen omzet in voedingsstoffen en humus. Organische meststoffen stimuleren dus niet alleen je planten, maar verbeteren ook de bodem. Humus maakt de bodem luchtiger en kruimeliger

Advies nodig?
Wij helpen je graag!